Stadsbrouwerij Oudewater wil de Oudewaterse gezelligheid onderschrijven door speciaalbiertjes uit te brengen waarvan de namen afstammen van de historische Oudewaterse brouwerijen. Het eerste speciaalbiertje heet ’t Swaert. In de 17e eeuw de naam van een Oudewatersche brouwerij, welke is voortgekomen uit een huwelijk tussen Gerrit van der Horst en Yda van Gelder.

Al in het begin van de zeventiende eeuw waren er vijf brouwerijen in Oudewater. De locatie van deze brouwerijen is niet meer met zekerheid te achterhalen. Er was in ieder geval een brouwerij in de Havenstraat en er was een brouwerij achter Wijdstraat 4-6. Later blijken er ook brouwerijen achter Markt oostzijde 8-10 en Rodezand 32 te zijn. Brouwerij ‘Het Wapen van Haerlem’ bestond al in 1617. De eigenaar was Rutger Maertensz van Sypesteyn, afkomstig uit Haarlem. In 1633 liet hij een nieuw dubbel pand bouwen op IJsselveere.

Al in het begin van de zeventiende eeuw waren er vijf brouwerijen in Oudewater.

Naast deze brouwerij lag brouwerij ‘De Gekroonde Dissel’. De kleinzoon van brouwer Van Sypesteyn, Gerrit van der Horst, trouwde met Yda van Gelder, dochter van de brouwer van ‘De Gekroonde Dissel’. De brouwerijen gingen samen onder de naam ‘Het Swaert’, maar korte tijd later was de oude naam ‘Het Wapen van Haerlem’ al weer in gebruik. In 1717 kreeg de brouwerij een nieuwe eigenaar die ook brandewijn ging stoken. Rond 1750 werd Cornelis van Vliet eigenaar.

De brouwerijen gingen samen onder de naam ‘Het Swaert’

In die tijd bloeide het bedrijf als nooit tevoren. Het was de grootste brouwerij van Oudewater, waar vier kwaliteiten bier werden gebrouwen. Het vaatwerk in de brouwerij was voorzien van het eigen wapen. De brouwerij exporteerde naar Amsterdam en ’s-Gravenhage en er werden ook zaken gedaan met Gorinchem.